Vandaag geopend van 09:00 t/m 17:00

Slakken bestrijden zonder gif

Slakken bestrijden zonder gif

De hyacinten, narcissen en tulpen bloeien, bloemknoppen staan op barsten, pril lentegroen ontluikt. Helaas steken ook de eerste slakken hun vraatzuchtige kop weer op. Jong zaaigoed en vers blad van vaste planten, met name van hosta’s, vallen ten prooi aan de huisjes- en naaktslakken. In de (moes)tuin, maar ook op je balkon en zelfs op een dakterras. Wie milieubewust en kindvriendelijk wil tuinieren gebruikt geen giftige anti-slakkenkorrels, want voor je het weet belanden die ook in vogelmagen of kindermondjes (vooral die mooie blauwe korrels).

7 milieuvriendelijke anti-slakkentips

  1. Maak dagelijks een inspectieronde door de tuin, moestuin, op je balkon of dakterras. Doe dit tijdens of na een lichte regenbui of wanneer het ’s avonds begint te schemeren. Dan is de kans het grootst slakken te spotten en ze met de hand(schoen) te verwijderen.
  2.  Graaf bij kwetsbare planten, zoals zaaigoed en hosta’s, een bekertje met bier in de grond. Slakken zijn dol op bier. Ze vallen in het glas en zullen in volle dronkenschap verdrinken.
  3.  Houd de slakken op afstand met een laag schelpen, cacaodoppen, split of grind, fijngemalen eierschalen en/of koperen ringen. Slakken krijgen bij aanraking met koper een stroomstootje, waardoor ze zich zullen terugtrekken. Het koper is volkomen veilig voor andere dieren, inclusief huisdieren, mensen en kinderen.
  4.  Tegen naaktslakken kun je nematoden inzetten. Nematoden zijn microscopisch kleine aaltjes die de naaktslakken infecteren waardoor ze het loodje zullen leggen. De nematoden zijn verkrijgbaar in een kleisubstantie die je oplost in water dat je met een plantenspuit of -sproeier bij je planten verspreidt.
  5.  Planten in pot bescherm je door een vette laag vaseline op en onder de rand aan te brengen of speciaal kopertape rond de pot of bak te plakken.
  6.  Maak je tuin aantrekkelijk voor vogels en egels, want die vinden slakken niet te versmaden. Zorg voor voldoende voedselbronnen, een waterelement en beschutte nestelplekken. Denk bijvoorbeeld aan een vijver of vogeldrinkschaal, bessenstruiken, bloeiende planten die insecten lokken, (winter)groene hagen, bodembedekkers en een hoop bladeren in een hoek van de tuin.
  7. Wanneer bovenstaande methodes niet (voldoende) werken, kies dan voor biologische slakkenkorrels.

NB Slaat de buxusmot weer toe? Hang dan een feromonenval op. Deze lokt en vangt de mannelijke buxusmotten. Zo voorkom je dat de vrouwtjesmotten worden bevrucht. Dat scheelt al snel honderden eitjes - per vrouwtje. 

Kijk ook eens naar de volgende berichten: