Vandaag geopend van 10:00 t/m 17:00

Augustus: zomerse tuintips

Augustus: zomerse tuintips

Het is hoogzomer: tijd om optimaal te genieten van het buitenleven. Maak er een heerlijke vakantie in eigen tuin of op je balkon van, bijvoorbeeld met een nieuwe barbecue, vrolijke parasol, mooi buitenkleed, luie loungebank, zitzak of hangmat, opblaasbaar zwembadje of sfeerverlichting.

Voor wie wel op vakantie gaat, is het raadzaam om de tuin of het balkon daarop voor te bereiden. Regel in ieder geval op tijd een 'tuin- of plantenoppas', die met name pot- en kuipplanten en kamerplanten water kan geven. 

Doe het deze maand in ieder geval lekker rustig aan, zeker op tropisch hete dagen. Tussen het relaxen door maak je tijd voor deze tuinklussen in augustus.

15 tuintips voor tuin en balkon

  1. Verwijder regelmatig de uitgebloeide bloemen van zomerbloeiers en potplanten, zoals dahlia’s, begonia’s, petunia's, rozen, pronkerwten (Lathyrus) en potgeraniums (Pelargoniums), dan bloeien ze langer. Ga je op vakantie? Wees dapper en knip ze allemaal een stuk terug met bloem(knop) en al. Maak er een mooi zomers boeket van en geef dat al cadeautje aan je 'tuinoppas'.

  2. Geef bloeiende potplanten en planten in hangmanden iedere twee weken vloeibare voeding. Geef ook bloeiende rozen nog een keer speciale rozenmest. Daar knappen ze enorm van op.

  3. Neem stekken van kruiden en vorstgevoelige pot- en kuipplanten zoals potgeraniums en fuchsia’s.

  4. Verzamel zaden van je favoriete eenjarige en tweejarige planten, zoals Afrikaantje, korenbloem, stokroos, vingerhoedskruid, siertabak (Nicotiana), cosmea en juffertje-in-het-groen (Nigella). Je kunt de tweejarigen meteen weer uitzaaien op de plek waar je ze hebben wilt, maar er bijvoorbeeld ook de buurt mee vergroenen. Dan doe je mee aan het hippe 'guerilla gardening'. De resterende zaden en de zaden van eenjarigen sla je droog, donker en koel op om ze volgend voorjaar weer uit te zaaien.

  5. Oogst bonen, chilipepers, komkommers, mais, paprika's, rode bessen, tomaten, sla, zomerframbozen en verse kruiden. Verwijder de bladeren boven je tomaten en druiventrossen zodat er voldoende zonlicht op het fruit komt om goed te rijpen. Geef tomaten ook regelmatig water en voeding.

  6. Snoei uitgebloeide lavendel en heiligenbloem (Santolina) terug, maar laat altijd nog wat fris grijsgroen blad aan de stelen van de struik. Snoei nooit terug tot in het oude hout, want dan lopen de struikjes niet meer uit.

  7. Snoei wintergroene struiken en hagen, zoals hulst, laurierkers, vuurdoorn, meidoorn en liguster, in vorm. Doe dit op een bewolkte dag om te voorkomen dat de bladeren door de zon verbranden. 

  8. Geef fruitbomen, zoals (lei-)appels en -peren en pruimenbomen na de laatste oogst een zomersnoei. Snoei de stengels van zomerframbozen die vruchten hebben gedragen terug tot op de grond. Nieuwe, jonge takken van de struik kun je opbinden.

  9. Maai het gras wat minder vaak en op een hogere stand. Doe dit op een bewolkte, droge dag of in de avond. Strooi een laag van het droge maaisel in de borders, zodat de grond regenwater langer vasthoudt. Bovendien zullen de wormen het grasmaaisel omzetten in voedzame humus. Augustus is ook een goede maand om het gazon te verticuteren.

  10. Planten in potten en hangmanden hebben bij aanhoudend warm, droog weer dagelijks water nodig. Installeer een druppelsysteem of steek een plastic fles waarvan je de onderkant hebt afgeknipt met de hals (zonder dop) in de grond en vul deze met water. Ga je op vakantie? Zet ze allemaal bij elkaar op een schaduwrijke plek en regel tijdig een tuinoppas. Plaats je kamerplanten bij je verzameling potplanten, dan kan de tuinoppas ze allemaal tegelijk water geven.

  11. Besproei het gazon en de border liever minstens een half uur lang in plaats van ze elke dag kort water te geven; dat stimuleert diepere wortelgroei, zodat het gras en de planten zichzelf op termijn beter kunnen redden. Doe dit in de avond of ochtend, want midden op de dag verdampt het water te snel en kunnen bladeren in de volle zon verbranden.

  12. Vergeet niet de vijver en de vogeldrinkschaal regelmatig bij te vullen met vers water wanneer het lang droog en warm is.

  13. Vul lege plekken in de border op met bloeiende bollen en knollen in pot, zoals dahlia’s en calla’s. Verberg de pot tussen het blad van vaste planten of graaf de zomerbloeiers met pot en al in. Of plant er laatbloeiers, zoals hemelsleutel (Sedum), herfstanemonen, asters en koninginnenkruid (Eupatorium) omheen.

  14. Plant herfstbloeiende bollen en knollen, zoals de herfsttijloos, herfstkrokus en madonnalelie in potten of in de volle grond.

  15. Houd de uitverkoop in ons tuincentrum in Hoogwoud in de gaten voor voordelig geprijsde tuinmeubels en fijne accessoires voor tuin, (dak)terras en balkon.

Geniet van de zomer en haal het beste uit jouw tuin met onze zomerse tuintips voor augustus. Heb je vragen over een tuinklus of ben je op zoek naar het juiste gereedschap? Kom langs in Hoogwoud en vraag onze medewerkers om advies. 

Kijk ook eens naar de volgende berichten: