Het is al een tijdje erg droog en de temperatuur blijft oplopen. De aanhoudende wind zorgt ervoor dat met name de potplanten op je balkon en (dak)terras nog sneller uitdrogen. Voor veel mensen is warmte natuurlijk erg fijn: geen regenbuien en een lekker zonnetje. Maar boeren, kwekers en veel planten, dieren, vogels en insecten hebben het moeilijk tijdens dit extreem droge voorjaar. Ons tuincentrum in Hoogwoud geeft je graag tips om tuin- en potplanten zo efficiënt mogelijk water te geven en hoe je de tuin klimaatbestendig maakt.
Hittetips voor tuin- en potplanten
- Geef slim water
- Geef liever om de zoveel dagen flink water dan elke dag een beetje. Zo dwing je de planten diepere wortels te vormen.
- Planten in hangmanden, net nieuw geplante aanwinsten en zaailingen kunnen wel wat vaker water nodig hebben. Net zoals potplanten die op een minder beschutte, winderige plek staan.
- Geef nooit midden op de dag water. Dan verdampt het weer snel en kunnen de bladeren van je planten bovendien verbranden door het zonlicht. Vroeg in de ochtend of in de avond is prima.
- Probeer altijd vooral zo dicht mogelijk bij de wortels van je planten te wateren in plaats van op de bladeren, want dan dringt het water meteen in de grond.
- Rond bomen en struiken die je net geplant hebt kun je een dijkje van grond en/of compost vormen. Vul de cirkel tussen de stam of hoofdtakken en het dijkje met water, zodat het langzaam naar de wortels doorsijpelt in plaats van alle kanten op te stromen.
- Zorg voor schaduw en verkoeling
- Plant indien mogelijk een boom. Deze filtert het zonlicht (en vervuilde lucht) en zorgt er met zijn natuurlijke 'parasol' voor dat de planten in de buurt minder snel uitdrogen. (En voorkomt een zonnesteek of zonnebrand als je op een hete dag in de tuin wilt zitten).
- Bodembedekkers (laag blijvende planten die een heel tapijt kunnen vormen) houden de grond eronder ook langer vochtig. Daarvoor kun je in ons tuincentrum in Hoogwoud bijvoorbeeld dovenetel, maagdenpalm, mansoor, klimop of loodkruid kiezen.
- Je kunt ook een mulchlaag van houtsnippers, compost en/of herfstbladeren aanbrengen rond planten en op kale plekken. Deze laag houdt ook onkruid tegen en verbetert de grond.
- Een luchtige bodem houdt meer water vast. Verbeter de grond daarom elk jaar met compost of humus.
- Hang een schaduwdoek op of plaats zonneschermen of luifels.
- Verticale begroeiing, in de vorm van een haag of met klimplanten tegen de pergola, schutting of gevel, zorgt ook voor verkoeling.
- Vetplanten, zoals sedums, op het dak van de schuur of garage, werken isolerend, houden vocht lang vast en kunnen goed tegen de droogte.
- Kies sterke planten die wel wat kunnen hebben
- Planten die grijze, viltige bladen hebben, vetplanten en planten die diepe wortels vormen kunnen goed tegen de droogte. Net zoals veel mediterane planten, kruiden en struiken, zoals lavendel, rozemarijn en tijm.
- Bij grijsbladigen kun je denken aan de vlinderstruik (Buddleja), kattenkruid (Nepeta), santolina (heiligenbloem), reuzenlavendel (Perovskia), ezelsoor (Stachys) en prikneus (Lychnis).
- Planten en eetbare gewassen met diepe (pen)wortels zijn onder andere (stok)rozen, kaasjeskruid, lupine, palmlelie (Yucca), smeerwortel, jeneverbes, druif, artisjok en rabarber.
- Vang regenwater op
- Het is eigenlijk zonde (en kostbaar) om drinkwater te gebruiken voor je tuin. Planten doen het prima of zelfs beter op regenwater, omdat er minder kalk in zit. En het is nog gratis ook!
- Vang regenwater op in een regenton, vijvertje of 'wadi' (een verlaagde strook of greppel die gevuld is met grind en zand die je ook beplant). Veel steden zijn momenteel bezig wadi's aan te leggen, als groenstroken in de 'versteende jungle' die zowel nut hebben bij stortbuien als bij droogte, doordat ze het regenwater opvangen en vasthouden.
- Doe bij het beplanten of verpotten altijd een paar potscherven en een laagje hydrokorrels onder in je potten, bakken en kuipen. Plaats waterschalen van plastic of keramiek onder je pot- en kuipplanten.
- Ook een groen dak en minder stenen, maar meer planten in de tuin zorgen voor de opvang van regenwater en verkoeling. Vervang de schutting bijvoorbeeld door een (winter)groene haag.
Denk ook aan je tuingasten, zoals vogels, egels, hommels, bijen, vlinders en kikkers. Ook zij hebben water nodig! Een waterornament, eenvoudige waterschaal, een teil of ingegraven bak met een paar waterplantjes erin doen wonderen voor het 'wildlife' in je tuin. Kijk in ons tuincentrum in Hoogwoud ook naar slimme watersystemen, zoals automatische sprinklers, druppelslangen en potten met een waterreservoir.