Eerder berichtten we op deze site van ons tuincentrum in Hoogwoud over de veelzijdige hortensia (Hydrangea). Een geweldige plant voor binnen en buiten. We noemden vijf populaire soorten, van de hortensia 'Annabelle' tot de klimhortensia. Nu geven we graag extra tips over de verzorging van deze rijkbloeiende, sterke struiken. En een paar inspirerende ideeën, over het drogen van hortensiabloemen en een bijzondere nieuwe hortensiasoort.
1 Water geven
Zoals eerder gemeld, houden alle hortensia's van een vochtige grond. Geef een hortensia op een zonnige plek altijd meer dan voldoende water. Zorg er ook voor dat de grond niet te nat blijft, hierdoor kunnen de wortels gaan rotten. Voor de ideale bodem in elke situatie kies er dan voor om met vivimus heide & rhodo aan te planten in de volle grond.
2 Speciale grond en voeding
In ons tuincentrum in Hoogwoud vind je speciale hortensiagrond en hortensiavoeding. Zo hou je jouw hortensia's in topconditie! Hou wel altijd de aanbevolen hoeveelheid aan die op de verpakking staat, want van teveel voeding kunnen je planten ook schade oplopen!
3 Blauwmakers en -houders
Krijgt jouw blauwe hortensia geen blauwe bloemen? Strooi of besprenkel de grond aan de voet van de hortensia dan in september met aluminiumsulfaat of kali-aluin (de 'blauwmaker'). Gebruik bij voorkeur regenwater wanneer je deze hortensia water geeft, want het gaat om de (te lage) zuurgraad die een blauwe hortensia roze kan doen kleuren. Kraanwater bevat doorgaans veel kalk. Je kunt er ook voor kiezen om elk jaar wat turfstrooisel rond je hortensia's te strooien.
4 Hortensia's snoeien
Je hoeft hortensia’s niet elk jaar te snoeien, maar soms kan het nodig zijn ze te verjongen en ze weer volop te laten bloeien. Als je gaat snoeien is het belangrijk dat je weet welke soort hortensia je hebt. Sommige soorten vormen namelijk al in het najaar knoppen voor het volgende jaar. Als je die in de lente snoeit zullen ze dat jaar niet gaan bloeien. In maart en april kun je gerust de takken van de pluimhortensia (hydrangea paniculata) en de 'Annabelles' (Hydrangea arborescens) terugsnoeien. Bij de boerenhortensia (Hydrangea macrophylla) knip je dan alleen de oude bloemschermen boven een nieuwe knop af. De Klimhortensia heeft (Hydrangea anomala petiolaris) liever niet dat je hem snoeit.
5 Hortensia's stekken
Je kunt hortensia's makkelijk vermeerderen door er in de (na)zomer stekken van te nemen. Daarvoor kies je de jonge scheuten zonder bloem(knop).
6 Hortensiabloemen drogen
Wil je de mooie hortensiabloemen drogen, zodat je ze als decoratie voor je interieur kunt gebruiken? Wacht dan tot de struik bijna uitgebloeid raakt en de blaadjes hard en leerachtig aanvoelen. Knip de bloemen af en zet ze in een vaas met een paar centimeter water erin, waaraan je eventueel wat heestervoeding toevoegt. Zet de vaas weg in een koele, donkere ruimte en vul het water in de vaas niet meer aan.
7 Cadeau voor de blozende bruid
Gaat er binnenkort iemand uit je familie of vriendenkring trouwen? Geef dan de nieuwe hortensia 'Runaway Bride' cadeau! Dit is een 'sluierhortensia', die niet alleen aan het eind van de (hangende) takken, maar ook langs de takken een overvloed aan (witte) bloemen vormt. Deze hortensia blijft compact (zo'n 50 centimeter hoog) en kan dus prima in een pot of hangmand, zowel binnen als buiten. Bij lagere temperaturen kunnen de witte bloemen buiten zachtroze kleuren. Het lijkt dan net alsof de ‘bruid’ bloost. In het najaar kleuren de groene bladeren oranjerood. De vorstbestendige plant is tijdens de wintermaanden in rust en maakt zich in het voorjaar weer op voor een nieuw bloeiseizoen. Bel van tevoren even voor de beschikbaarheid! We hebben deze plant niet altijd op voorraad.
Ons tuincentrum in Hoogwoud zegt: 'Hoera voor de hortensia!'