Het klimaat wordt steeds extremer. Dan weer een hittegolf, dan weer enorme hoosbuien. De zomers lijken steeds warmer en droger te worden. Wil je niet elke dag water geven om je tuin- en potplanten in leven te houden of voorkomen dat je tuin een trieste, zieltogende bedoening is als je van vakantie terugkomt? Leg dan een rotstuintje aan op de meest zonnige, droge plek in je tuin. En maak eens zo’n hip minituintje in een schaal met een laag kiezels of split.
Creëer hoogteverschillen en een goede drainage
Verwijder eerst eventueel onkruid en verplant aanwezige planten en struiken die liever een minder zonnige en minder droge plek hebben. Gebruik kleine stenen, grind, gebroken terracotta plantenpotten, terrastegels en/of bakstenen om verschillende hoogten aan te brengen en tegelijkertijd voor een goede drainage te zorgen.
Zand, aarde en geduld
Breng een laag zand aan. Daarmee zorg je zowel voor extra drainage als voor een stevige ondergrond voor grote lava-, tuf-, kalk- of basaltstenen of keien. Vervolgens breng je een laag licht bemeste aarde aan, vermengd met zand, fijne kiezels of split. Als je alle stenen en keien op de gewenste plek hebt gelegd of gezet en deels hebt ingegraven, wil je natuurlijk het liefst meteen gaan planten. Het is echter beter een paar weken te wachten, want je moet het zand, de grond, de stenen en keien de tijd geven in te zakken. Je kunt dit proces versnellen door er de sproeier op te zetten.
Planten
Vetplanten als Sedum en Sempervivum houden van zon en droogte en je hebt ze in allerlei vormen en maten en met verschillende bloemkleuren. Denk ook aan de sierlijk en lang bloeiende Californische klaproos (Eschscholzia), ook wel slaapmutsje genoemd, de dito steenbreek (Saxifraga), de in mei-juni bloeiende steenanjer (Dianthus), de eveneens in mei-juni hemelsblauw bloeiende gentiaan en de vroeg paarsblauw of roze bloeiende randjesbloem (Aubretia).
In ons tuincentrum in Hoogwoud vind je natuurlijk alle materialen en planten die je nodig hebt voor je rotstuin.