BBQ kopen: Welke barbecue past bij mij?
Het kiezen van een type barbecue kan soms lastig zijn. Wordt het elektrisch grillen of toch liever de authentieke rooksmaak van een houtskoolbarbecue? Of heb je alle ruimte en ga je voor een volledige buitenkeuken? Wij hebben de voor- en nadelen van diverse barbecues op een rijtje gezet en maken het je gemakkelijk om de juiste bbq te kiezen.
Houtskool bbq Gas bbq Elektrische barbecue Pellet barbecue Kamado barbecue Rookoven Buitenkeuken
Houtskoolbarbecue
Heerlijk vlees met een authentieke grillsmaak of juist gegrilde groenten; met een houtskoolbarbecue kan het allemaal. Het duurt vaak wel even voordat de houtskoolbbq op temperatuur is. Dit proces kun je wat versnellen door een houtskools- of brikettenstarter te gebruiken. Zo’n starter verkort de aanmaaktijd met zo’n vijftig procent. Des te sneller kun je aanvallen!
Voordelen houtskoolbarbecue
- Rokerige smaak aan de gerechten;
- Vaak goedkoper in aanschaf;
- De keuze tussen houtskool en briketten;
- Makkelijker mee te nemen dan andere bbq’s.
Nadelen houtskoolbarbecue:
- Het duurt langer dan andere bbq’s voordat deze op temperatuur is;
- Veel werk om schoon te maken. Dit kun je het beste doen wanneer het rooster nog warm is anders zullen etensresten zich nog meer vasthechten.
Kies voor een houtskoolbarbecue wanneer je de tijd hebt om je gerechten te bereiden. Wil je even snel een burgertje bakken dan kun je beter kiezen voor een gas barbecue, elektrische bbq of buitenkeuken.
Gasbarbecue
Gasbarbecues zijn er in verschillende soorten, merken en maten. Een gasbarbcue is snel op temperatuur en je kunt de temperatuur ook snel en nauwkeurig verstellen.
Voordelen gasbarbecue
- Snel op temperatuur;
- Weinig rookvorming;
- Makkelijk schoon te maken.
Nadelen gasbarbecue
- Gasfles (zwaar en moet je af en toe vervangen)
Houd jij van gemak en wil je snel kunnen eten en weinig schoon te hoeven maken? Dan is een gasbarbecue wellicht de juiste keuze.
Elektrische barbecue
Een elektrische barbecue is erg makkelijk om op te koken. Daarnaast zijn de vaak moderne designs een lust voor het oog.
Voordelen elektrische barbecue
- Snel op temperatuur en gelijkmatig;
- Makkelijker in gebruik en koelt snel af na gebruik;
- Geen last van rook;
- Makkelijk mee te nemen;
- Geschikt voor de kleine tuin of balkon.
Nadelen elektrische barbecue
- Stopcontact is nodig;
- Vaak klein van formaat dus niet geschikt voor veel mensen.
De elektrische en gasbarbecue komen aardig overeen. Ook hier geldt, kies je voor gemak en gebruik je jouw barbecue alleen thuis (dichtbij een stopcontact)? Dan is een elektrische barbecue een potentiële kandidaat.
Pellet barbecue
Een pellet barbecue is een combinatie van een smoker en grill. Een pellet barbecue brandt op houtpellets. Dit zijn geperste korrels van hout waarmee je die echte barbecuesmaak en –geur krijgt.
Voordelen pellet barbecue
- Veel ruimte om gerechten te bereiden;
- Ingebouwde barbecue-assistent
- Mogelijk om vrijwel allerlei soorten gerechten op klaar te maken;
- Automatische temperatuur regeling.
Nadelen pellet barbecue
- Stopcontact is nodig;
- Meer schoonmaakwerk t.o.v. veel andere barbecues.
Twijfel je tussen een grill of smoker? Dan is de pellet barbecue wat voor jou. Door deze 2 technieken te combineren maak jij de lekkerste gerechten klaar!
Kamado barbecue
Een kamado barbecue is van keramiek en heeft een ovale vorm. Dankzij de keramiek kan hitte beter worden gereguleerd en vastgehouden in vergelijking met een houtskoolbarbecue. Met een kamado bbq kun je zogenaamd ‘slowcooken’ en zo de heerlijkste gerechten bereiden.
Voordelen Kamado barbecue
- Hitte reguleren en vasthouden;
- Volledig afsluitbaar;
- Ideaal voor de winter bbq;
- Diverse manieren om gerechten te bereiden.
Nadelen Kamado barbecue
- Kan soms lastig zijn de temperatuur weer omlaag te krijgen;
- Zwaar;
- Duurder in aanschaf vergeleken andere bbq typen.
Ben jij een echte bbq pro, dan kan een kamado barbecue niet ontbreken. Ook voor de winterbarbecue is een kamado bbq ideaal.
Rookoven
Met een rookoven of 'bbq smoker' maak je jouw favoriete gerechten klaar met behulp van rook. Houtsnippers of rookmot gaan smeulen en door maar weinig zuurstof toe te voegen wordt er rook gevormd. In deze rook kun je gerechten bereiden en krijgen deze een heerlijke rooksmaak. Met een rookoven rook je bijvoorbeeld je eigen paling of makreel!
Voordelen rookoven
- Veel ruimte, je kunt dus veel producten tegelijkertijd roken;
- Te gebruiken als oven en barbecue;
- Zelf de (rook)smaak bepalen.
Nadelen rookoven
- Het duurt langer dan andere bbq’s voordat deze op temperatuur is;
- Vaak wat minder praktisch in gebruik.
Altijd al je eigen paling of makreel willen roken? Een ander product kan natuurlijk ook aangezien je een rookoven ook als barbecue of oven kunt gebruiken. Multifunctioneel dus!
Buitenkeuken
Een buitenkeuken is ideaal voor het bereiden van allerlei soorten gerechten die je normaal in de keuken maakt. Je hebt de mogelijkheid om te grillen, bakken, braden en om op te warmen. Koken wordt zo een stuk leuker in de buitenlucht!
Voordelen buitenkeuken
- Diverse manieren om eten te bereiden;
- Snel op temperatuur;
- Meerdere gerechten tegelijk bereiden;
- Koken voor een grote groep.
Nadelen buitenkeuken
- Moeilijk(er) verplaatsbaar ivm andere barbecues;
- Neemt veel ruimte in;
- Duurder in aanschaf vergeleken andere bbq typen.
Op zoek naar een verlengstuk van je keuken maar dan in de buitenlucht? Dan is een buitenkeuken precies wat je zoekt. Dankzij meerdere branders bereid jij in een handomdraai de lekkerste gerechten.